La pel·lícula

UNA PEL·LÍCULA DE MARTA DURAN LOZANO

Les Culpables és una pel·lícula en desenvolupament produïda per Boogaloo Films que parla sobre l’avortament adolescent amb la intenció de trencar el silenci i el tabú i començar una conversa més empàtica al seu voltant.

L’any 2020 vam rebre més de cinquanta testimonis anònims de dones que havien avortat a Catalunya i Espanya quan eren adolescents. Aquesta crida de testimonis va ser motivada per la necessitat de la directora de la pel·lícula per connectar, per primera vegada, amb les històries de dones que haguessin passat per una experiència semblant a la seva. Van respondre dones de diferents edats, llocs i contextos. Quan les vam llegir, ens vam adonar que sorprenentment, i tot i no conèixer-se, parlen entre elles, es repeteixen, plantegen preguntes que casualment contesten d’altres, parlen dels mateixos sentiments i idees i comparteixen un vincle fort i invisible d’una experiència compartida en silenci.

L’avortament

A Espanya es produeixen uns 100.000 avortaments cada any. A Catalunya, 20.000, i aproximadament el 20% de dones que sol·liciten una interrupció voluntària de l’embaràs són dones adolescents. Tot i això, moltes noies i dones encara sentim que no tenim a qui explicar els nostres sentiments, pensaments, dubtes o contradiccions. La vergonya, els prejudicis, els tabús, els “què diran” i la culpa que hem pogut sentir la majoria de nosaltres en un moment tan vulnerable com és l’adolescència, ens ha portat a viure-ho en silenci i no crear l’espai per parlar-ho i curar-ho juntes.

Després d’uns anys d’investigació i escriptura de ‘Les Culpables’, tornem a demanar testimonis, anònims i directes, per seguir construint una pel·lícula de nosaltres, sobre nosaltres, per nosaltres.

Participa

Hi ha dues maneres de participar a ‘Les Culpables’:

  • D’una banda, pots deixar el teu testimoni anònim que trobaràs en aquesta pàgina web. Estem buscant testimonis de dones de totes les edats i contextos que hagin avortat d’adolescents. Les respostes podran formar part, de mode textual o no, de la pel·lícula ‘Les Culpables’, una pel·lícula que es teixeix a partir de fragments de testimonis anònims de dones que han avortat durant la seva adolescència. Els fragments poden ser retallats per motius cinematogràfics o amb la intenció de mantenir el seu anonimat, fent-les inidentificables. Les dades i les històries seran tractades confidencialment.
    Vull deixar el meu testimoni
  • D’altra banda, actualment estem en la cerca de noies adolescents que també hagin passat per un avortament i vulguin participar directament de la pel·lícula, apareixent en pantalla. Si tens entre 16 i 20 anys (aprox) i t’agradaria participar, pots respondre el formulari o pots enviar un correu electrònic a la següent adreça: casting@lesculpables.com.
  • Instagram

Acompanyament

Durant tot el procés de la pel·lícula, ens acompanya el Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS), un servei d’atenció específica als adolescents i joves. És acreditat pel Catsalut, gratuït, confidencial i preservant la màxima anonimitat possible. 

El CJAS està format per professionals de la salut (medicina, infermeria, educació social, psicologia, salut pública, etc.) que coneixen i aproven el projecte de Les Culpables

Des del CJAS poden oferir acompanyament individualitzat si ho necessites.

Més informació